U bevindt zich hier: Home > Weerfoto > D'r Joep in ...

Weerfoto's van HetWeer.nl - 6 mei 2009

D'r Joep in het herf...

02:35u
d'r Joep in het herfstzonnetje
5124x bekeken Locatie weerfoto: Kerkrade Parkstad Limburg
Thema weerfoto: Kerkrade, Parkstad, Limburg

Toelichting:

Mijnwerkersmonument

In de volksmond wordt het beeld d’r Joep genoemd.

Kerkrade is de oudste mijnstad van Nederland, hier werden al in de middeleeuwen steenkolen gedolven. De economische groei en bloei van Kerkrade was tot ver in de twintigste eeuw onlosmakelijk verbonden met de mijnen. Al in het begin van de negentiende eeuw was ‘’de mijn’’ de grootste werkgever van de regio.

In 1954 werd het comité ‘monument voor de mijnwerker’ in het leven geroepen, dat zich het oprichten van een monument ter ere van de mijnwerkers in de mijnstreek tot doel stelde.

Kunstenaars werden uitgenodigd om een ontwerp te vervaardigen. De opdracht luidde als volgt: ‘’Vervaardig een model voor de mijnwerker, in een figuur op voetstuk, waarin de adeldom van zijn arbeid, zijn stoere kracht en grootheid als mens worden uitgebeeld. Het monument is tevens bedoeld als hulde aan hen die hun leven verloren bij de uitoefening van hun beroep.

De Amsterdamse kunstenaar Wim van Hoorn zond het winnende ontwerp in. Op 16 juni 1957 werd het bronzen monument door de toenmalige gouverneur van Limburg, Mr. Dr. F. Houben, onthuld. In zijn toespraak sprak hij de woorden: ‘Doa sjteet d’r Joep. Inge echte koaler’’.

Op de sokkel van het beeld staat aan de voorkant een hondachtige wezen afgebeeld. Dit beest stelt een mijnwolf voor als visualisatie voor het gevaar waaraan de ondergrondse mijnwerker steeds bloot stond. Op de achterkant van de sokkel staat een mijngang met daarin een liggend werkende mijnwerker.

 

Reacties op “d'r Joep in het herfstzonnetje”

Ingezonden door Morgenster op 06-05-2009 om 20:36:

Prachtige foto en verhaal Ronnie. Ja d'r Joep staat in Kerkrade op de markt ! Mijn vader was ook mijnwerker, ondergronds, rond de 600 meter diep. Zwaar werk en zeer zeker gevaarlijk ,ondanks vele veiligheidsmaatregels.Oranje Nassaumijn 2 op Schaesberg.

Ingezonden door ria op 06-05-2009 om 10:15:

Zo dat is een heel verhaal. Hard en gevaarlijk werk.

Reageer op deze weerfoto

Profiel fotograaf: Ronny

Foto en camera gegevens

  • Merk: NIKON CORPORATION
  • Model: NIKON D300
  • ISO: 200
  • Diafragma: 10
  • Brandpuntafstand: 24